Forsøgsdyrenes Værn afholdt den 9. november 2009 en workshop om udvikling af serumfri medier i samarbejde med Københavns Universitet og INVITROM. Workshoppen satte fokus på de udfordringer, der knytter sig til udviklingen af syntetiske alternativer til anvendelsen af føtalt kalveserum som vækstmedie til celle- og vævskulturer.
Metoden frarådes af eksperter
Efter offentliggørelsen af Forsøgsdyrenes Værns rapport ’Helliger målet midlet’, kom EU’s Center for Vurdering af Alternative Metoder (ECVAM) med en klar anbefaling til forskere om at erstatte kalveserum med et af de talrige syntetiske alternativer, som allerede er på markedet. Udover de indlysende dyreværnsmæssige problemer er der også videnskabelige grunde til at kvitte kalveserum, som er et uensartet produkt, hvilket skader forsøgenes pålidelighed og anvendelighed.
Med andre metoder
Lovgivere og forskere fra hele Europa diskuterede fordele og ulemper ved kommercielt tilgængelige alternativer, der ikke indeholder komponenter af animalsk oprindelse. Der var bred opbakning til den vurdering, at både etiske og videnskabelige hensyn peger hen mod brugen af syntetiske alternativer. Denne tendens vil inden for de næste 10-15 år blive forstærket, på grund af dels en stigende pris og dels en faldende tilgængelighed af kalveserum.
Mål og perspektiver
Sidste del af workshoppen blev helliget diskussionen om hvordan man på kortere sigt får flere forskere til at opgive kalveserum som vækstmedie til fordel for sera, som er ikke-animalske eller i hvert fald udvundet på måder, som ikke volder lidelse. Målet er, at disse sera i fremtiden bliver generelt anerkendte vækstmedier. Symposier, fora, publikationer og EU-projekter blev bl.a. foreslået som egnede kanaler til at sikre disse mål. Workshoppen noterer den stigende vigtighed af kvalitetssikring i forbindelse med in vitro-testmetoder. Kvalitetssikring støttes af principperne om Good Laboratory Practice (GLP), udviklet af OECD og implementeret i EU via et direktiv fra 2004 (direktiv 2004/10/EF), men hverken direktivet eller OECD nævner det ønskelige i – set ud fra en både videnskabelig og dyreetisk vinkel – at anvende ikke-animalske sera.
Retningslinjer om Good Cell Culture Practice blev udarbejdet af EURL-ECVAM i 2005 (ATLA 33, 261-287, 2005). Men EURL-ECVAM retningslinierne nævnes kun blandt referencerne i et rådgivende dokument, udgivet af OECD, om anvendelsen af GLP-principperne i in vitro forsøg (OECD Series on principles of good laboratory practice and compliance monitoring, Number 14, Advisory Document of the Working Group on Good Laboratory Practice, ”The Application of the Principles of GLP to in vitro Studies”). Af den grund har workshoppen om erstatning af føtalt kalveserum anbefalet, at EURL-ECVAM retningslinjerne får et højere status og indgår i lovgivningen om GLP. Indtil da anbefaler Workshoppen, at der bør etableres en platform, hvor virksomheder og andre kan drøfte deres erfaringer med henblik på at fremme den videre udvikling og anvendelse af ikke-animalske sera.