Hvordan udvindes kalveserum?
En drægtig ko slagtes, og derefter fjernes det levende foster ud fra hendes mave. Der stikkes en kanyle direkte ind i fosterets bankende hjerte, og dyrets blod ledes gennem kanylen og opsamles i en pose. Efterhånden som fosteret bliver tømt for blod, dør det af iltmangel. Blodet koagulerer, og centrifugeres derefter for at fjerne eventuelle resterende røde blodlegemer. Så fremstilles den gennemsigtige lyse serum, som vi ofte ser i forskningslaboratorier og i skolen.
Smertefuld udvinding
Blodtapningen, hvor der stikkes en kanyle direkte ind i fosterets bankende hjerte, er et meget smertefuldt indgreb. Størstedelen af de fostre, der bruges til produktion af føtalt kalveserum, befinder sig i den sidste tredjedel af fostertilstanden på tapningstidspunktet. Dyrene har på dette tidspunkt en veludviklet evne til at føle smerte.
Der er alternativer
Heldigvis eksisterer der alternativer, som ikke forårsager lidelse, og som desuden er fri for de videnskabelige og sikkerhedsmæssige problemer, der er forbundet med brugen af føtalt kalveserum. Disse alternativer består i rent syntetiske næringsmedier. Forsøgsdyrenes Værn har udarbejdet en liste med over 80 alternativer til animalsk serum, som vi stiller til rådighed for etisk bevidste forskere, som ønsker at gå i en mere dyrevenlig retning med deres forskning.
Til trods for at der eksisterer en lang række dyrevenlige alternativer, anvendes produktet i meget stor udstrækning stadig i forbindelse med forskning og fremstilling af lægemidler. Vi forsøger derfor at komme forbruget af føtalt kalveserum til livs ved at informere forskningsinstitutioner og virksomheder om de dyrevelfærdsmæssige problemer med føtalt kalveserum og om de tilgængelige alternativer. Derudover forsøger vi at påvirke politikere i Danmark og EU til at vedtage lovgivning, som beskytter kalvefostrene mod lidelse, samt til at fremme udviklingen og brugen af alternativer.
Rapport om føtalt kalveserum
Forsøgsdyrenes Værn har skrevet en rapport om føtalt kalveserum. Hvis du ønsker at sætte dig nærmere ind i de tekniske og videnskabelige aspekter af fremstillingen og anvendelsen af føtalt kalveserum, eller hvis du ønsker viden om de tilgængelige alternativer – bestil rapporten. Dette kan gøres gennem at fylde i bestillingsformular, ringe eller skrive til Forsøgsdyrenes Værn.
Videnskabelige og sikkerhedsmæssige problemer
Føtalt kalveserum er et produkt, hvis nøjagtige indhold er ukendt og desuden varierer fra vareparti til vareparti. Det betyder, at brugen af føtalt kalveserum er med til at gøre videnskabelige forsøg mindre pålidelige og dermed sværere at drage nytte af. Føtalt kalveserum er endvidere ofte forurenet med mikroorganismer såsom bakterier og vira, der udgør en betydelig sikkerhedsrisiko. For eksempel kan vira overføres til mennesker eller dyr gennem en vaccine, der er fremstillet med brug af føtalt kalveserum. Blandt andet derfor fraråder en række sundhedsmyndigheder i Danmark og i udlandet brugen af føtalt kalveserum.
Sker i andre lande og indkøbes af danske forskere
Udvindelsen af føtalt kalveserum foregår primært i forbindelse med ekstensiv kvægdrift, hvor tyre og kvier går frit sammen uden særligt opsyn, og hvor hele bestande sendes til slagtning på én gang. I sådanne bestande vil en del af kvierne være drægtige på slagtetidspunktet. Føtalt kalveserum udvindes så fra disse kviers fostre i forbindelse med den almindelige slagte-procedure. Argentina Australien, Brasilien, New Zealand og USA er blandt de største producenter af føtalt kalveserum på verdensplan.
Den samlede årlige produktion af føtalt kalveserum er formentlig på flere millioner liter. Der foregår efter Forsøgsdyrenes Værns oplysninger ikke en kommerciel produktion af føtalt kalveserum i Danmark. Til gengæld importerede Danmark ifølge Fødevarestyrelsen 51.384 kg. føtalt kalveserum i 2006, hvilket svarer til serum fra flere end 100.000 dyr.