Scandinavian Society of Cell Toxicology (SSCT) blev i 2001 modtager af Nordisk Forskningspris

Professor Jørgen Clausen får overrakt prisen af bestyrelsesmedlem i Alternativfondet, Flemming Lundgren.
Professor Jørgen Clausen får overrakt prisen af bestyrelsesmedlem i Alternativfondet, Flemming Lundgren.

Prisen gives til SSCT som en anerkendelse af dets banebrydende arbejde for at udvikle pålidelige alternativer til de lidelsesvoldende giftighedsforsøg på dyr. Resultaterne af dette arbejde har stor betydning på nuværende tidspunkt, hvor EU har stillet krav om, at tusinder af kemikalier skal testes og klassificeres.

Siden stiftelsen i 1983 har SSCT fokuseret på at udarbejde klare retningslinier for den videnskabe-lige valideringsproces for simple celletests. Under svenskeren, docent Björn Ekwalls formandskab, iværksattes MEIC-programmet, som beskæftigede sig med evalueringen af alternative giftigheds-tests. Evalueringen blev udført på laboratorier verden over. Resultaterne af dette arbejde viste, at en række celletests – især tests hvortil der anvendes humane celler – er langt bedre til at forudsige giftighed for mennesker end tests med brug af dyr. MEIC har været et helt unikt projekt, som for første gang ganske tydeligt har påvist de traditionelle giftighedsforsøgs upålidelighed, og det har banet vejen for moderne testnings-metodik, hvortil der ikke anvendes levende dyr.

Efter MEIC-projektets afslutning igangsatte nu afdøde Björn Ekwall et program under navnet EDIT. EDIT arbejder især med at finde alternative metoder til måling af, populært sagt, den måde stoffer bevæger sig på og omsættes i organismen, af kronisk toksicitet og af mere komplekse mekanismer inden for toksicitet. Resultaterne af EDIT-projektet kan blive videnskabeligt bedre, mere pålidelig og billigere giftighedstestning i fremtiden. Men frem for alt skulle det kunne bidrage til et kraftigt fald i anvendelsen af forsøgsdyr.

Scandinavian Society of Cell Toxicology arbejder for indførelsen af in vitro-metoder (= uden brug af dyr) både af videnskabelige og etiske grunde. Arbejdet for at oplyse om alternativer til dyrefor-søg har resulteret i stiftelsen af Nordic Information Centre for Alternative Methods, NICA.

Desuden arrangerer SSCT en gang om året en konference/workshop, hvis resultater publiceres i tidsskriftet ATLA (Alternatives to Laboratory Animals).

Nordisk Forskningspris til Alternativer til Dyreforsøg uddeltes for sjette gang. Prisen er på ca. 60.000 DKK, og beløbet blev denne gang uddelt i tre portioner med ca. 20.000 DKK til en repræsentant for SSCT i hvert af de tre nordiske lande. I Danmark blev Prisen overrakt til formanden for SSCT, professor Jørgen Clausen, Roskilde Universitet.