Nordisk Forskningspris til Alternativer til Dyreforsøg 2019
Prisen blev tildelt Dr Alison Gray, Afability, Nottingham University og overrækkelsen fandt sted på et seminar New Visions in Science afholdt af Forsøgsdyrenes Værn den 29. oktober i København. Seminariet var især relevant for forskningsverdenen og indlæggene spændte bredt.
Professor Erik Walum holdt talen til Prismodtageren, som fik overrakt både diplom og prisen på 50.000 kr. I talen begrundede de tre nordiske fonde valget af Alison Gray med ordene:
“Du har med stiftelsen af din organisation, Afability, vist initiativ og utrættelige bestræbelser på at kommunikere, til lovgivere, forskere og offentligheden, om vigtigheden af – både rent videnskabeligt og dyreværnsmæssigt – at erstatte antistoffer frembragt i forsøgsdyr med dyrefri antistoffer. Med det formål at fremme denne ændring i praksis, vil din organisation tilbyde tekniske ressourcer og træning i generering af dyrefri, syntetisk fremstillede rekombinante antistoffer.
I december 2018 fik ESAC (European Scientific Advisory Committee) mandat til at undersøge spørgsmålet om affinitetsreagenser, og du, dr. Gray, blev udnævnt til medlem af arbejdsgruppen, som ESAC nedsatte. Med en kandidatuddannelse i toksikologi fra University of Birmingham og en ph.d. i biomedicinske videnskaber fra University of Nottingham, og erfaring som forsker og chef for in vitro toksikologi-afdelinger i franske virksomheder, havde du en optimal baggrund for at indtræde i den videnskabelige arbejdsgruppe om produktion af antistoffer sammen med andre eksperter. ESACs rapport ventes først i det ny år og der er nok ingen tvivl om, at resultatet af arbejdet peger på begyndelsen til enden for antistoffer fremstillet i dyr”.
“Nordisk Forskningspris til Alternativer til Dyreforsøg gives ikke blot til forskere, som helt konkret har udviklet en dyrefri metode til afløsning af et dyreforsøg, men også til forskere, der har gjort en indsats for at bringe emnet på dagsordenen i forskellige sammenhænge. Prisen er ment som en personlig hædersbevisning og opmuntring.
Vi tror på at du, Alison Gray, ved dit initiativ vil have held til at øge forståelsen i forskerkredse for, at skiftet fra at fremstille antistoffer med brug af dyr til at fremstille dem med dyrefri metoder er den eneste vej at gå for et samfund, som gerne vil kendetegnes ved både pålidelig, reproducérbar forskning og medfølelse med dyr.
Det er de tre fondes håb, at Prisen vil anspore til en fortsat og gerne øget indsats inden for området.
Hjertelig tillykke og god vind fremover med dit projekt, som vi er overbeviste om, vil komme dyrene til gode”.
Når det gælder produktionen af antistoffer i dyr, så er det et faktum, at millioner af dyr verden over gennemgår ofte store lidelser – bl.a. på grund af de forhold de lever under og de gentagne immuniseringer og blodtapninger. Kontrolbesøg på virksomheder med denne produktion resulterer ofte i afsløring af meget kritisable forhold. Der er derfor i høj grad dyreværnsmæssige grunde til at bevæge sig væk fra antistofproduktion i dyr.
Eu-direktivet kræver anvendelse af dyrefri metoder, hvor disse er tilgængelige og kan give sammenlignelige eller bedre resultater. Desværre ser nogle forskere ud til at tage temmelig let på dette krav – enten på grund af manglende engagement eller uvidenhed om lovens krav.