ALTERNATIVFONDET

Levervævsmodel fremstillet uden materialer af animalsk oprindelse

Forskere på Technische Universität i Berlin har fremstillet en model af leveren fra menneskeceller ved hjælp af 3D-bioprint uden at skulle anvende materialer af animalsk oprindelse. Forskning i metoder uden brug af dyr har desværre ofte anvendt føtalt kalveserum (FCS) som dyrkningsmedium og  kollagen fra mus. Læs mere om føtalt kalveserum hér  

© Biolife4D

Produktionen og brugen af animalsk cellevæv er nu fortid: Ahmed Ali, ph.d.-studerende i prof. Jens Kurrecks arbejdsgruppe, har udviklet et kemisk præcist defineret dyrkningsmedium bestående af vækstfaktorer, insulin, selen, sukker og salte til at dyrke menneskelige leverceller. Cellerne, som er erhvervet kommercielt, skal først vænnes fra føtalt kalveserum, hvori de leveres. Den anden udfordring har været at tilpasse det nye medium til behovene hos menneskelige leverceller. For at erstatte muse-kollagen (Matrigel) lykkedes det at fremstille et humant kollagen isoleret fra en menneske-livmoder.

Funktionaliteten af ​​cellerne er allerede påvist: de menneskelige leverceller reagerer følsomt på cellegifte som for eksempel okadainsyre, der produceres af alger.

Kilde: Ali, A.S.M.; Berg, J.; Roehrs, V.;Wu, D.; Hackethal, J.; Braeuning, A.;Woelken, L.; Rauh, C.; Kurreck, J. (2024).Xeno-Free 3D Bioprinted Liver Model for Hepatotoxicity Assessment.Int. J. Mol.Sci. 2024, 25, 1811. https://doi.org/10.3390/ijms25031811 

3D-bioprinting er en additiv fremstillingsproces, hvor biomaterialer såsom celler og vækstfaktorer kombineres for at skabe vævslignende strukturer, der efterligner naturligt væv. 3D-bioprintere kan bl.a. skabe individuelt tilpassede menneskelige reservedele som en lever, et øre, en næse etc.