Nordisk Forskningspris gik i 2005 til doktor Tarja Toimela

Giftighedsforsøg på dyr hører til blandt de mest lidelsesvoldende forsøg. Det er derfor af allerstørste betydning, at der forskes i metoder uden brug af forsøgsdyr. Derfor modtager dr. Tarja Toimela prisen som en anerkendelse af hendes arbejde som in vitro* toksikolog.

Tarja Toimela
Prismodtager dr. Tarja Toimela, til højre, modtager Nordisk Forskningspris til Alternativer til Dyreforsøg af Marianna Norring fra det finske Juliana von Wendts Fond.

På afdelingen Cell Research Center på Tampere Universitetet i Finland bruger hun konsekvent dyreforsøgsfri metoder i giftighedsforsøg. Toimela har især undersøgt giftighedspåvirkningen af miljøgifte på den menneskelige hjerne ved brug af cellekulturer fra mennesker.

Som følge af forureningen i vort miljø udsættes vi for en lang række skadelige stoffer – blandt andet aluminium og kviksølv. Almindeligvis er hjernen beskyttet mod gifte, men aluminium og kviksølv er undtagelser, da de kan trænge gennem blodhjernebarrieren. Det kan føre til nervecelledød og deraf følgende sygdomme. Sådanne giftvirkninger på cellefunktioner kan opdages og håndteres i cellekulturer.

Især modeller med menneskeceller er værdifulde ved testning af giftighedsvirkningen af kemikalier – modeller som kan anvendes i EU’s kemikalieprogram, REACH, et forslag om testning og klassificering af op mod 100.000 kemiske stoffer, som har været i brug fra før 1981, hvilket kan betyde døden for op imod 10 millioner forsøgsdyr. Disse modeller kan også bruges generelt ved undersøgelse af hvilke kemikalier som skaber nervedegenerative sygdomme.

Nordisk Forskningspris til Alternativer til Dyreforsøg overrækkes i 2005 for 9. gang. Beløbet er 60.000 SEK, som gives af det danske Alternativfondet, det finske Juliana von Wendts Foundation og det svenske Stiftelsen Forskning utan Djurforsök. Prisen blev overrakt den 3. november 2005 på et seminar om REACH i Helsinki.

____________________________________________________________________________
*In vitro: dyrkning af celler uden for den levende organisme.